CALIPER

27.03.2012 16:02

Stojíte právě na váze, protože jste se rozhodli zhubnout? Moc vás nepotěším. Vaše dosavadní úspěšné hubnutí bohužel není způsobeno žádoucím odbouráváním tuků, ale nežádoucím lynčováním svalové hmoty. Váhově těžší svalová hmota se při výkonu (např. aerobiku) odbourává. Na váze se sice radujete, ale postava zůstává stejná. Objemově větší tuky zůstávají na svém místě a brání v obléknutí šatů… Při racionálním cvičení dojde i k růstu těžké svalové hmoty, proto je ideální vážit stále stejně!

Pokud už se rozhodnete, pro klid duše své tuky měřit, doporučuji před tréninkovým obdobím a posléze po něm. Tak se úspěšně dozvíte, jakých docílíte výsledků. Jestli si lámete hlavu jak tuky levně a efektivně poměřit, nenabádám, pouze poradím. Občas můžete potkat na ulici měřiče tuku, provádějící měření zadarmo.

Na přístroji CALIPER

Neptejte se těchto lidí jak zhubnout, zeptejte se jich, proč měření provádí zadarmo? Důvěryhodnost budí jen správná odpověď.

Existuje zákon o Metrologii /nezaměnit se slovem Meteorologie, nejedná se o počasí, jedná se o vážení/. Zákon o METROLOGII zavedl již otec Marie Terezie. Díky němu podléhají všechny vážící a měřící zařízení cejchování. Vážit a měřit za úplatu mohou jen vážící a měřící zařízení opatřené cejchem. Cejchování provádí Cejch mistr z Českomoravského metrologického institutu. Dále jen ČMI. Cejch v podobě plomby a dnes růžového lístečku s rokem a značkou úředníka, můžete znát z vah v obchodech. Smyslem je, aby na přístrojích byla řádně ověřena a zaručena důvěryhodnost vážení.

Bohužel právě na caliperech není co měřit, ani jak zaplombovat, ani jak zabránit šizení. V podstatě ani jak dokázat správnost měření. Proto se nesmí za měření poplatek vybírat.

Uvedenými informacemi nechci ovšem nijak znevažovat jeho kvalitu a správnost měření. Na důvěryhodnosti dost ubírá samotný neodborný personál. Při manipulaci s přístrojem.

Pokud vám dají do rukou digitální caliper, zaručeně vám neměří tuk v celém těle, jak tvrdí měřící zmatenec. V daný okamžik vám přeměří jen obvod, kterou prochází energie to je ve vrchní polovině těla z jedné ruky přes obvod hrdi do ruky druhé. Čistě mezi námi, mi přijde velice nevhodné a zavádějící měřit tuky na hrudníku hlavně děvčatům, jejíž hrudník se skládá hlavně z tukové tkáně a mléčné žlázy. Rozhovor pak pokračuje taky velice komicky. Odborník vysvětlí ženě, že má 40 Kg tuku. Po zjištění, že je měřena jen na polovině těla, si přičte dalších 40 Kg tuku na spodní polovině, který bude převážně na zadečku. Když tuky s obou polovin sečte, je jí poraděno odborníkem, :-), aby 80 Kg svého tuku shodila. Podotýkám, že ze ženy vážící metrák zbyde 20 Kg čisté váhy! Tak právě tolik vážila moje babička před smrtí.(taky jí radil odborník - /ten jí zas odbourával cholesterol/).

Mimo těchto digitálních CALIPERÚ,

existují i mechanické, měří se podobně jako velikost hlavy na plynovou masku za socialismu. Tuto verzi máme i v posilovně. Tu čest jí vyzkoušet jsem nikdy neměl. Nadšené dívenky, o zájem měření přišli, po vzhlédnutí návodu na měření. Místo očekávaného „tlakoměru“ uviděli moje „pravítko“ a hromadu vytipovaných míst nahého těla, které jsem měl, v úmyslu bezbolestně klešti „štípat“ :-).

JRP