Návštěva solária

26.10.2011 13:48

 

Návštěva solária SaM club. Pálavské nám 5, Brno-Vinohrady „ART Solar, „

 

Na Vaši první návštěvu se nemusíte nijak zvlášť připravovat. Nejlépší je však nepoužívat jakékoliv kosmetické přípravky, které nejsou k opalování v soláriu přímo určeny (make up, deodoranty, parfémy, tělová mléka, sprchové gely), neholit se ten stejný den.

Před prvním opalováním s Vámi probereme vše, co se opalování v soláriu týká. Společně zhodnotíme Váš fototyp a určíme délku prvního slunění, doporučíme Vám krém a vysvětlíme ovládání přístroje.

 

 

  1. Určení fototypu.

 

Fototyp I -světlá kůže, která se lehce spálí, téměř nikdy nepigmentuje. Blond vlasy,

modré, zelené oči, četné pihy či „mateřská znaménka“.

  1.  
    • opalování v soláriu se nedoporučuje, pokud je kůže schopná alespoň minimální pigmentace-počáteční délka opalování max. 5 min., velmi zvolna prodlužovat, dle mého názoru do maxima 10 min. a udržovat jednotýdenní intervaly. POZOR na spálení!!!

 

Fototyp II-světlá kůže, opaluje se nejprve do červena, pak lehce pigmentuje. Vlasy světle

hnědé, hnědé, blond. Oči modré.

  1.  
    • opalování v soláriu je možné, počáteční délka opalování max. 6 min., taktéž velmi pozvolné prodlužování do maxima 10-12 min. a udržovat jednotýdenní intervaly.

 

Fototyp III-kůže světlá až hnědá, opaluje se do hněda, téměř nikdy se nespálí. Vlasy

hnědé, tmavě hnědé, oči hnědé.

  1.  
    • opalování v soláriu bez potíží, max. délka prvního opalování 8 min. Dále pozvolné prodlužování do maxima 13-15 min. Taktéž doporučuji jednotýdenní intervaly.

 

Fototyp IV-kůže hnědá, opaluje se do hněda, málokdy se spálí. Vlasy hnědé až černé, oči

hnědé až černé.

  1.  
    • opalování v soláriu bez potíží, max. délka prvního opalování 10 min. Dále pozvolné prodlužování do maxima 15 min. I v tomto případě doporučuji jednotýdenní intervaly.

 

U určení fototypu se Vás vždy zeptám na to, jak dobře se opalujete na slunci, jak rychle se spálíte a jestli jste už solárium někdy navštívila a jakou s tím máte zkušenost. Dále máte-li v rodině někoho, u koho bylo zjištěno nějaké maligní onemocnění* (podrobnosti lze konzultovat přímo v soláriu, či prostřednictvím emailu).

 

 

 

 

 

 

Ke každému zákazníkovy a jeho typu pokožky je nutné přistupovat individuálně a je velmi důležité zabránit SPÁLENÍ!!! Které je podle mého názoru v soláriu naprosto zbytečné a lze mu správným určením fototypu a na základě úvodního rozhovoru s klientem předejít. A tím také nezvyšovat riziko vzniku melanomu (zhoubný kožní nádor).

Na tomto místě současně upozorňuji na nevhodnost opalování se v soláriu pro jedince s velmi světlou pletí, s pigmentovými névy (mateřská znaménka, medová místa) v počtu nad 50 po celém tělním povrchu nebo s postupně se zvětšujícími pigmentovými névy.

 

 

 

 

 

  1. Výběr krému na opalování v soláriu.

 

Krémů, olejů a gelů na opalování najdete v našem soláriu mnoho. Hned ze začátku předesílám, že krémy na opalování v soláriu se diametrálně liší od běžných opalovacích krémů. Neobsahují UVA a UVB filtry a tím pádem je nelze použít nikde jinde, než právě v soláriu. Naopak obsahují látky, které poskytují kožním buňkám zdroj pro tvorbu pigmentu (tyrosin), ochranu proti volným radikálům vznikajícím při působení UV záření a současně i lehké tónování pokožky (betakaroten), tlumení zánětu který vyvolává UV záření (panthenol, aloe vera), pěstící látky a látky proti stárnutí kůže (koenzim Q10), vitamíny a další výtažky z rostlin u kerých lze očekávat příznivý vliv na pokožku během opalování (hemp, jojoba, atd.)

Olej doporučuji lidem se suchou kůží. Krém s kůží suchou a smíšenou. Gel je vhodný pro klienty s mastnou kůží a s projevy akné.

Většina firem má krémy rozděleny podle množství účiných látek na stupeň I až III (může se lišit dle výrobce). Stupeň I je určen těm, kteří mají fototyp I a s opalováním v soláriu začínají. Stupeň II bych doporučila lidem s fototypem II nebo I s již opálenou pokožkou. Stupeň III zákazníkům s fototypem III a IV anebo zákazníkům s fototypem II a již pigmentovanou pokožkou.

Krémy se nanáší v soláriu před vlastním opalováním.

Krémy po opalování u nás také najdete. Stejně jako krémy na opalování v soláriu jsou pro toto přímo přizpůsobeny obsahem účinných a pěstících látek. Pokud však chcete ušetřit, doporučuji po opalování používat jakýkoliv mastnější krém a pravidelně jím ošetřovat kůži mezi všemi opalovacími procedurami.

Avšak pozor, bezprostředně před opalováním by měla být kůže prosta jakýchkoliv jiných kosmetických přípravků, které pro opalování v soláriu nejsou přímo určeny (make up, deodoranty, parfémy, tělová mléka, sprchové gely). Kůže by mohla v osuvislosti s těmito látkami a UV zářením zareagovat podrážděním.

 

 

  1. Ochranné brýle.

 

Ochranné brýle Vám jendoznačně doporučuji. I když máte v soláriu zavřené oči, víčka jsou tak tenká, že jimi přece jen určité množsví UV záření proniká. Vypálených koleček se bát nemusíte. Dle mého pozorování zákaznic, které brýle používají pravidelně, můžu říct, že to rozhodně není poznat. Navíc, oči máme jen jedny a tak je škoda je zbytečně vystavovat zátěži, kterou UV záření pro veškeré oční tkáně představuje.

Vlastní si kupovat nemusíte. Vždy jsou Vám u nás k dispozici.

 

 

 

  1. Vlasy.

 

Vlasy si sepněte, nebo alespoň shrňte z čela. Zvláštní ochranu nepotřebujete. UV záření v soláriu je za tak krátkou dobu nepoškodí. Venku jsou vystaveny přece jen větší zátěži (slunce-dlouhodobě, voda, sůl...)

 

 

 

  1. Vertikální a horizontální solária.

 

V našem soláriu bohužel z důvodu velmi malé provozovny najdete jen horizontální stroje. Znamená to, že při opalování ležíte.

Co se týká výhod a nevýhod je to jendoduché.

V horizontálním soláriu je třeba se sem tam pohnout. Místa, která jsou stlačena kostí a tvrdou deskou solária se méně prokrvují a hůře se opalují. Výsledkem by pak byla světlejší místa. Ve vertikálním zařízení tento problém odpadá, protože se nikde desky solária nedotýkáte.

Horizontální solárium bych jednozněčně doporučila lidem s nižším krevním tlakem (sklony k omdlívání ve vydýchaném prostoru, při dlouhém stání...). Při opalovací proceduře se v malém prostoru solária zvýší teplota a ta by těmto lidem v souvislosti se stáním mohla ještě o něco tlak snížit a po té by mohlo dojít ke kolapsovému stavu (mdloba).

Další věcí, kterou je možné zmínit je hygiena. V horizontálních solárirích se musíte dotýkat desky holou kůží. V našem soláriu tyto desky po každém zákazníkovi desinfikujeme a poté vytřeme do sucha obyčejnou gázou. Desinfekce je pravidelně obměňována a tím je zamezeno vzniku rezistence bakterií. Tímto obavy z přenosu nakažlivých onemocnění můžeme považovat za bezpředmětné, nicméně je možné, že i přes to, že veškeré desinfekce používané u nás jsou určeny do solárií a tím pádem se počítá s tím, že příjdou do kontaktu s pokožkou, někteří lidé mají velmi citlivou kůži a desinfekce může vyvolat podráždění. Pro ty je východiskem vertikální solárium.