BEZPEČNÉ OPALOVÁNÍ

01.03.2012 10:59

SAMOTNÝ OPALOVACÍ PROCES

Celé nezestručněné znění

 

Nesnáze pochází z nevědomosti, abychom mohli sami lépe posoudit názor na opalování, bylo by vhodné si popsat samotný opalovací proces, ke kterému dochází.

Záhadné světlo v soláriu není nic jiného než UV záření, s délkou vln od 280 – do 400 nm. jehož paprsky během záření spalují kyslík. Spalováním kyslíku mohou vznikat volné radikály v podobě molekul, které nás obklopují podobně jako molekuly kyslíku a další jiné. Doslova mohou poskakovat po naší pokožce.

CHEMICKÁ BARIERA:

Právě proto, aby se k pokožce tyto radikály nedostaly, doporučuje se před opalováním natřít vhodným krémem, který na povrchu kůže vytvoří důsledným rozetřením ochranný filtr, jehož cílem je zabránit průniku nevhodným látkám. A podpořit obranyschopnost. Tyto krémy jsou pro svůj účel nazývány antioxidanty. Jednotlivá pleťová mléka mají různé složení a na jejich základě působí i různé vedlejší účinky, kterými jsou podpora opálení, hydratace a vyživení kůže.

KŮŽE ( EPIDERMIS ) – OCHRANNÁ BARIERA PROTI ZEVNÍM VLIVŮM:

Kůže je největší orgán, jehož cílem je chránit organismus před neustále působícími vlivy zevního prostředí. Jak fyzicky, biologicky, tak i chemicky pomocí mazu. Během opalování proniká do pokožky zmiňované UV záření, jehož cílem je aktivovat pigment. Pokud během takového procesu pronikne do pokožky i volný radikál. Zastaví jej armáda Langerhansovych buněk, jejichž cílem je chránit náš vnitřní svět před nebezpečnými toxickými látkami. A chromozony, které si poradí s UV zářením. Bohužel tyto bitky se během života neustále opakují a jako v každé bitvě dochází ke ztrátám. Zákeřné toxiny navíc nepřichází jen z vnějšího světa, ale i zevnitř organismu. Chtějí se dostat na povrch. Kůže se tak dostává do pro ni chaotických procesů, s patřičnými následky. Neobejde se bez šetrného kosmetického ošetření.

Na základě uvedených informací se nyní můžete zeptat sami sebe, zdali solárium škodí? Rozhodnout se zdali se budete opalovat, pokožku patřičně ošetřovat, služeb kosmetiček a masérek dostatečně využívat.                                                                                                                                                       

Nezapomínejte, že popisovaná profylaxe (ochrana) přirozeně působí, při rozumném opalování. Následkem nadměrného opálení dochází zase k  procesům dalším, které si rozhodně nemusíte na „vlastní kůži“ vyzkoušet. Raději si je můžeme popsat třeba v některém z dalších z vydání přílohy zdraví a krása.                                                                                                                                                                                                                  Jiří Polz.